Matrikel nr.: 30h 

Åvej 3

De nuværende ejere

Edith og Hilmar Jensen bor på ejendommen, som de købte i 1950. Børnene er voksne og flyttet hjemmefra. Hilmar døde i 2016
Hilmar Jensen har været malermester.

Åvej 3 

Hvad har vi beskæftiget os med?

Hilmar Jensen har været malermester

Åvej 3

Om ejendommens historie...

Ejendommens navn er "Marensminde" og er bygget i 1905. Oprindeligt har der være murerforretning på ejendommen.
Edith og Hilmar købte ejendommen af Maren og Peter Hvidkilde - der havde 6-8 børn.
Huset på Åvej 3 er bygget af Peter Hvidkilde Hansen i 1905. Han var murer og boede så vidt vides i huset til sin død i 1949 og drev murerforretning derfra. Maren og Peter havde mange børn, en af deres drenge, Peder Gerhard August Hansen, var også murer og blev gift med Emmy Nykjær Hansen. Gerhard (som han blev kaldt) flyttede ind i Emmys fødehjem, da Emmys far døde, og de blev gift.
Emmy var uddannet lærer og meget musikalsk. Jeg har fået fortalt, at hun var den første kvinde i Tårup, der kom på musikkonservatorium.
Gerhard drev sin murerforretning fra Brandgaden 4 indtil sin pension. Emmy døde i 1975 og Gerhard døde på plejehjemmet Rosengården i Ørbæk 1987.
I 1949 købte Edith og Hilmar huset for Kr. 12.500, og de flyttede ind, da de blev gift i 1950. Edith fortæller, at der var en pumpe i gården, da de flyttede ind. Alt vand skulle hentes ved denne pumpe, men det havde ikke forhindret Maren og Peter i at installere træk- og- slip i huset.
Der stod en toiletkumme, hvorfra afløbet temmelig sikkert var ført lige ud i haven. Der var en beholder, der sad oven på toilettet, og denne beholder skulle fyldes med vand, som først skulle pumpes op fra brønden og bæres ind.
Edith fortæller også, at toilettet var blevet installeret, fordi en søn eller datter kom hjem fra Amerika, og derovre var man bedre vant end et das i gården, og det ville de ikke stå tilbage for. Edith og Hilmar renoverede på huset efterhånden, som der var penge til det. Først i 60-erne byggede de en udestue til huset.
Da de blev gift, arbejdede Hilmar ved sin far som malersvend og tjente i 1950 en årsløn på kr. 5.000.
Da Valdemar døde (Hilmars far)overtog Hilmar forretningen. (Se i bogen: Hverdagsliv i en østfynsk landsby).
De første år hjalp Edith i firmaet, dog måtte hun ikke røre en pensel, det var fagarbejde, som kun mester selv udførte. Da Hilmar skulle male vejsten, havde de en lille ladbil med bagsmæk, og den var Edith chauffør på, og så sad Hilmar omme bag i, klar til at hoppe af og male vejsten. Det var korte ture, for vejstenene stod rimelig tæt, men Edith spildte ikke tiden, hun havde strikketøjet med, så når Hilmar malede, strikkede hun, til hun skulle køre frem igen.
Efter at Edith og Hilmar fik pigerne, Charlotte og Anne Grethe, fortsatte Edith med at hjælpe som chauffør, så blev pigerne passet ved mormor og morfar, Kirstine og Laurits Dong, som boede på Tårup Byvej 27.
Da vi besøgte Edith og Hilmar, viste Edith os en træstok, hvor der stod ”Maren” på, den havde været i huset fra dengang Maren Hvidkilde boede der, og hun brugte den hver søndag, når hun gik i kirke.
Edith og Hilmar har hele deres liv boet i Tårup, og for Ediths vedkommende er det i flere generationer på hendes mødrene side. Hendes forældre, Kirstine og Laurits Dong, havde gården Dyrehavelund på Kajbjergvej 4 (hvor Lisbeth, Michael og Laurits nu bor). Ediths morfar var snedkermester Lars Christian Andersen, der boede Brandgaden 2 med sin kone, Ediths mormor, Ane Ægidia Andersen.
Hilmars far og farfar var også fra Tårup, og Hilmars fars brødre boede her. Den ene var smedemester Jens Christian Jensen, som havde smedeværksted på Tårup Byvej 25, hvor det nu er Hans Erik Christensen, der har Østfyn VVS & Energiservice. Den anden var Magnus Jensen, som havde ejendommen på Slude Strand 4, hvor der blev udstykket sommerhusgrunde.
Edith og Hilmar er de sidste i vores lille landsby, der har så dybe rødder her.

Skrevet af Anny Madsen

I 2017 solgte Edith ejendommen til Michael Rasmussen. Hun bosatte sig i det ombyggede rådhus i Ørbæk

Åvej 3

 

Åvej 3 (øverst i billedet) - 1954

BBR-informationer